PorocnaBeleznica.com: Matej, mi lahko odkrito poveš kako, v navalu poročnih fotografov, bodoči mladoporočenci prepoznajo dobrega fotografa?

Matej: “Poroka je tudi v fotografskem smislu izredno pomemben dogodek, na katerega fotograf v večjem delu nima vpliva oz. ga ne sme imeti (razen pri fotografiranju klasičnih portretov), saj samo tako lahko v svoj kader ujame pristne trenutke. Imeti mora bogate izkušnje in obsežno znanje, da lahko ob »lovljenju« trenutkov ustvari tudi dobro kompozicijo, izkoristi dane svetlobne pogoje, imeti mora sposobnost empatije, itd. Vse to in še marsikaj dela poročnega fotografa dobrega. Za bodoče mladoporočence je na žalost skoraj nemogoče prepoznati tisto pravo kvaliteto fotografa, saj je za to potrebno fotografsko znanje.”

PorocnaBeleznica.com: Kaj pa ponudba; cenovni razponi poročnih fotografov so pri nas ogromni. Kaj v resnici vse plačamo in kako vemo, da smo prejeli zares dobro ponudbo?

Matej: “Velik cenovni razpon je posledica velikega števila amaterskih fotografov, ki z nerealno nizkimi cenami privabljajo bodoče mladoporočence. Na prvi pogled so njihove ponudbe cenovno ugodne in zato dobre. Vendar o dobri ponudbi lahko govorimo, kadar fotograf, podkrepljen z referencami, ponudi svojo storitev za srednjo ceno. Delo poročnega fotografa ni samo fotografiranje poroke, je tudi grafična obdelava fotografij, svetovanje pri izboru fotoknjige ali albuma in ostalih produktih. Za mladoporočence fotograf pripravi tudi izbor najprimernejših fotografij, katere razvrsti v pravilni vrstni red. Poenostavljeno povedano, delo fotografa je, da ugodi paru in jima izdela vrhunski izdelek!”

PorocnaBeleznica.com: Kako bi svetoval našim parom, ki izbirajo poročnega fotografa: Kako najprej prepoznamo, da je delo fotografa, ki ga spremljamo dobro? Kaj naj preverimo in celo vprašamo na sestanku?

Matej: “Fotografi pogosto slišimo, da so fotografije lepe. Samo estetika fotografije ne dela kvalitetne, zato so pari hitro zavedeni. Priporočam jim, da se pri izbiri fotografa pozanimajo o njegovih referencah, ki so pokazatelj standarda znanja. Vsekakor je priporočljivo izbrati profesionalnega fotografa in zato plačati nekaj evrov več.”

VABLJENI K OGLEDU GALERIJE: https://matejlancic-weddings.com/work/portfolio/

M: 00386 (0)70 899 816 // E: matej.lancic@triera.net